Obținerea cetățeniei

Cetățenia română se dobândește prin naștere, adopție, sau se acordă la cerere persoanelor interesate.

1.Dobandirea cetateniei romane prin nastere

Copiii nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani, sunt cetateni romani.

Sunt, de asemenea, cetateni romani cei care:

  • s-au nascut pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
  • s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.

Copilul gasit pe teritoriul statului roman este cetatean roman, daca nici unul dintre parinti nu este cunoscut.

Cetatenia romana se dobandeste de catre copilul cetatean strain sau fara cetatenie prin adoptie, daca adoptatorii sunt cetateni romani, iar adoptatul nu a implinit varsta de 18 ani.

2. Dobandirea cetateniei romane la cerere

Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:

  • s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
  • dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman si declara ca nu intreprinde sau sprijina si nici in trecut nu a intreprins sau sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept ori a sigurantei nationale;
  • a implinit varsta de 18 ani;
  • are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
  • este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
  • cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
  • cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.

Aprobarea cererilor de acordare ori de redobandire a cetateniei romane se face prin hotarare a Guvernului care apreciaza, in acest sens, asupra propunerilor ministrului justitiei.

Cererea de acordare a cetateniei romane se face personal sau, in cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procura speciala si autentica si va fi insotita de acte care dovedesc indeplinirea conditiilor legale.

Cererea de acordare a cetateniei romane se adreseaza comisiei pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei, care functioneaza pe langa Ministerul Justitiei.

Comisia dispune, pe cheltuiala petitionarului, publicarea in extras a cererii de acordare a cetateniei romane in Monitorul Oficial al Romaniei.

Examinarea cererii de catre comisie se va putea face numai dupa trecerea a 30 de zile de la data publicarii acesteia.

Persoana careia i se acorda cetatenia romana, cu stabilirea domiciliului in tara, depune in termen de 6 luni, in fata ministrului justitiei sau a secretarului de stat delegat anume in acest scop, juramantul de credinta fata de Romania.

Persoana care a obtinut cetatenia romana cu mentinerea domiciliului in strainatate, va depune juramantul de credinta in fata sefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al Romaniei din tara in care domiciliaza.

Cetatenia romana se dobandeste pe data depunerii juramantului de credinta.

Dupa depunerea juramantului, ministrul justitiei ori seful misiunii diplomatice sau al oficiului consular va elibera persoanei careia i s-a acordat cetatenia romana un certificat constatator pe care se aplica fotografia titularului. In situatia in care copiii minori dobandesc cetatenia romana impreuna cu parintii, acestia vor fi inscrisi in certificatul constatator.

Avocații specializați acordă asistență juridică cetățenilor străini în vederea obținerii protecției statului român, pe toata durata procedurii de obținere, în fața autorităților române.

Află detalii despre cum poți obține cetățenia de la echipa noastră de avocați specializați, dar și cum aceasta poate fi pierdută, precum și consecințele ce decurg din faptul pierderii cetățeniei.

Consultanta Initiala

Ofera-ne cat mai multe detalii despre problema ta si noi te ajutam!

    Sunt de acord cu politica de confidentialitate

    Consultă aici politica de confidentialitate.
    Scrie pe WhatsApp
    0720 037 305