Proprietate intelectuală

Proprietatea intelectuală desemnează ansamblul drepturilor exclusive acordate asupra creațiilor intelectuale. Aceasta se împarte în două ramuri: proprietatea industrială, care cuprinde invențiile (brevetele), mărcile, desenele și modelele industriale și denumirile de origine, pe de o parte, și drepturile de autor, care vizează operele literare și artistice, pe de altă parte.

Dintre toate acestea, drepturile de autor si drepturile conexe prezintă un interes deosebit din perspectiva evoluției rapide a tehnologiei digitale și a rapiditatii cu care operele artistilor (filme, muzică, alte opere artistice) sunt răspândite fără drept pe site-uri și platforme online.

Ce sunt drepturile de autor?

Ce tipuri de lucrari sunt protejate prin drepturi de autor?

Detinerea drepturilor de autor confera detinatorului dreptul exclusiv de a folosi lucrarea, cu unele exceptii. Cand o persoana creeaza o lucrare, pe un suport material sau digital, aceasta devine proprietarul drepturilor de autor asupra acelei lucrări.

Cu titlu de exemplu, acestea pot fi:

  • lucrari audiovizuale, cum ar fi serialele, filmele si videoclipurile online,
  • inregistrari audio si compozitii muzicale,
  • lucrari scrise, cum ar fi cursurile, articolele, cartile și compozitiile muzicale,
  • lucrarile vizuale, cum ar fi picturile, posterele si reclamele,
  • jocurile video și software-ul pentru computer,
  • lucrarile de teatru, cum ar fi piesele si musicalurile.

Deținătorii drepturilor de autor au dreptul sa controleze majoritatea situatiilor de folosire a lucrarilor lor. În anumite situații, o lucrare protejată prin drepturi de autor poate fi folosită fără a încălca drepturile de autor:

  • ai discutat cu deținătorul drepturilor de autor, care ți-a permis să folosești conținutul. Este recomandat să obții permisiunea scrisă din partea acestuia, de exemplu, sub forma unui acord de licență;
  • unii deținători ai drepturilor de autor își pun la dispoziție lucrările pentru a fi refolosite fără compensație, cu câteva condiții.
  • în anumite situații, poți să folosești conținut dintr-o lucrare protejată prin drepturi de autor fără a obține permisiunea deținătorului drepturilor de autor.

Dacă nu ai permisiunea să folosești o lucrare protejată prin drepturi de autor, conținutul tău poate fi șters chiar dacă:

  • ai menționat deținătorul drepturilor de autor.

Când acordă permisiunea pentru folosirea lucrărilor lor, unii deținători ai drepturilor de autor îți solicită să faci acest lucru. În unele cazuri, poate fi necesar să menționezi deținătorul drepturilor de autor și dacă intenționezi să folosești lucrarea într-un mod pe care îl consideri utilizare loială sau utilizare echitabilă. Însă acest lucru nu îți dă automat dreptul să folosești acel conținut fără permisiune.

  • ai cumpărat conținutul respectiv, inclusiv un exemplar fizic sau digital.

Deținerea unui exemplar înseamnă că poți să-l vinzi sau să-l trimiți unui prieten, dar nu ai dreptul să faci public acel conținut pe internet.

  • nu obții profit din respectivul conținut.

Deși este mai probabil ca utilizarea non-comercială să fie considerată utilizare loială sau să îndeplinească cerințele unor licențe, faptul că nu obții profit nu înseamnă întotdeauna că situația ta de folosire nu încalcă prevederile legale.

  • ai văzut conținut similar în altă parte pe internet.

Este posibil ca acei utilizatori să fi primit permisiunea de a distribui conținutul sau să folosească acel conținut într-un mod care poate fi considerat utilizare loială.

  • ai înregistrat personal conținutul de la televizor, în cinematograf sau de la radio.

Faptul că faci o copie folosind una dintre aceste surse nu îți dă drepturi asupra conținutului în cauză.

  • ai copiat personal conținutul dintr-un manual, dintr-un poster de film sau dintr-o fotografie.

Așa cum este menționat mai sus, crearea propriului exemplar nu îți dă drepturi asupra conținutului respectiv.

  • ai declarat că nu intenționezi să încalci drepturile de autor.

Acest lucru nu te ajută. Aceasta înseamnă că, atunci când instanțele judecătorești stabilesc dacă a avut loc încălcarea drepturilor de autor, ele nu verifică dacă ai avut intenția de a încălca drepturile de autor.

Care este diferenta dintre drepturile de autor și confidentialitate?

Simplul fapt că apari într-un videoclip, într-o imagine sau într-o înregistrare audio nu înseamnă că deții drepturile de autor asupra conținutului respectiv. De exemplu, dacă o prietenă te-a fotografiat, dreptul de autor asupra imaginii îi va aparține acesteia. Dacă un prieten sau altă persoană a încărcat un videoclip, o imagine sau o înregistrare cu tine fără permisiunea ta și crezi că-ți încalcă dreptul la confidențialitate sau siguranță, poți apela cu încredere la echipa noastră de avocați.

Echipa noastră de avocați specializați vă poate oferi următoarele servicii juridice:

  • Asistență juridică privind tranzacții având ca obiect drepturi de proprietate intelectuală (transfer, licențiere, cesiune etc.);
  • Consultanță privind protecția drepturilor de proprietate intelectuală;
  • Stabilirea strategiilor în soluționarea disputelor având ca obiect probleme complexe de proprietate intelectuală;
  • Asistență în ceea ce privește înregistrarea mărcilor nationale la Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci sau a celor Europene la Oficiul European de Proprietate Intelectuală;
  • Redactarea documentelor standard pentru securizarea drepturilor de proprietate intelectuală asupra operelor sau a invențiilor ce pot rezulta din prestarea unor servicii.

Consultanta Initiala

Ofera-ne cat mai multe detalii despre problema ta si noi te ajutam!

    Sunt de acord cu politica de confidentialitate

    Consultă aici politica de confidentialitate.
    Scrie pe WhatsApp
    0720 037 305